Căderea părului la bărbați

 

Caderea parului inseamna pentru multi barbati un proces foarte traumatizant ce le distruge increderea in sine, afectandu-le in mod nefast viata sociala. Conform unor studii epidemiologice efectuate in SUA, circa 85% dintre americani vor suferi intr-o oarecare masura din cauza caderii parului pana la varsta de 50 de ani, iar pentru un sfert dintre acestia durerosul proces va incepe inainte de 21 de ani. Responsabila de pana la 95% din cazurile de cadere a parului la barbati este o boala numita alopecie androgenica.

Substrat biochimic

Alopecia androgenica este o boala cu determinism genetic caracterizata prin hipersensibilitatatea foliculului de par la un hormon androgen numit dihidrotestosteron(DHT). Sub influenta acestui hormon, la persoanele sensibile, foliculii de par sufera un proces de miniaturizare. Ca urmare a acestui fapt, apare o transformare gradata a firului de par terminal in fir de par indeterminat si, in cele din urma, in fir de par vellus. Raportul dintre parul terminal si parul vellus va scadea, in mod normal el fiind de 2 la 1.

Mod de manifestare

Barbatii care sufera de alopecie androgenica au de obicei o distributie specifica a zonelor de scalp fara par. Debutul bolii este gradual.Pacientii pot observa pierderea firelor de par in zonele laterale ale fruntii, modificandu-se astfel linia frontala de insertie a parului. Alteori procesul de pierdere a parului poate debuta la nivelul vertexului (in varful capului) sau cele doua procese se pot desfasura concomitent. Cazurile de alopecie pot fi clasificate in functie de gravitate cu ajutorul clasificarii Hamilton-Norwood.

Tratament

La ora actuala, in SUA, pentru tratarea persoanelor ce sufera de alopecie androgenica, este aprobat un singur medicament pentru uz extern: minoxidilul. Acesta este singurul medicament care si-a dovedit eficacitatea si siguranta folosirii in studiile clinice efectuate de catre medicii cercetatori.

Minoxidil opreste caderea parului