Căderea părului la femei

Caderea si subtierea parului la femei

 

Desi in trecut se considera ca pierderea parului afecteaza arareori femeile, in urma unor studii populationale efectuate in SUA a reiesit ca nu mai putin de 40% dintre persoanele ce sufera din cauza acestei probleme sunt femei. Caderea exagerata a parului sau o pierdere anormala a acestuia este denumita in limbajul medical alopecie. Alopecia poate fi cauzata de o multitudine de factori si este de mai multe tipuri,dar cel mai important tip ca pondere este alopecia androgenetica.

Alopecia androgenetica este o boala progresiva cu determinism genetic, fiind foarte comuna.Ea reprezinta principala cauza de cadere a parului atat la femei cat si la barbati, cu toate ca se manifesta in mod diferit la cele doua sexe.
Mod de manifestare

Spre deosebire de barbati, caderea parului la femei este difuza si mai putin marcata, lasand rareori zone de scalp total lipsite de par.De asemenea, in timp ce la barbati linia frontala de insertie a parului retrocedeaza, la femei nu se intampla acest lucru decat foarte rar.

Pacientele care sufera de aceasta boala pot observa in prima instanta doar subtierea firelor sau pierderea din volum a parului. Din cauza ca pierderea difuza a firelor de par precum si subtierea acestora nu este la fel de evidenta ca si pierderea totala a parului de pe anumite zone (manifesta la barbati), mult timp s-a crezut ca alopecia androgenetica afecteaza aproape in exclusivitate barbatii.

Substratul biochimic

La ora actuala cercetatorii din domeniul medical au ajuns la concluzia ca alopecia androgenetica este o boala multifactoriala iar principalul rol in declansarea ei il are un hormon androgen numit dihidrotestosteron (DHT). Acesta este sintetizat pornind de la testosteron, un hormon specific masculin, dar care se gaseste in cantitati mici si la femei.Testosteronul este transformat in DHT de catre o enzima localizata la nivelul glandelor sebacee asociate firului de par. Sub actiunea acestui hormon foliculul de par se micsoreaza iar firul devine mai subtire si/sau cade.Cu toate ca femeile prezinta doar cantitati foarte mici din acest hormon, se pare ca acestea sunt mai sensibile la actiunea lui.
Tratament

Exista o multitudine de tratamente pe piata cu pretentia de a trata caderea parului la femei.Cu toate acestea,singurul cu eficacitate dovedita clinic si singurul aprobat de FDA.

Stiati ca femeia este nascuta cu aproximativ 100.000 de foliclui de par pe cap, si le pastreaza pentru tot restul vietii? Cele mai multe femei pierd intre 50 si 100 de fire de par pe zi. Daca parul tau este sanatos, acesta va creste la loc pe cont propriu. Dar daca sunteti una dintre cele 4 milioane de femei din Romania care sufera de caderea ereditara a parului, puteti pierde 150 de fire de par sau mai mult intr-o zi - fire de par care nu vor creste la loc la fel de groase si sanatoase cum erau odata. Puteti observa deja mai mult par pe perie, in chiuveta sau la scurgerea dusului. In timp ce parul dumneavoastra se rareste, devine o provocare aranjarea acestuia. Vestea buna este ca, cu Minoxidil, puteti prelua controlul pierderii de par si par mai frumos si mai sanatos poate creste la loc, mai ales daca incepeti tratamentul la primele semne de pierdere a parului. Minoxidil este singura solutie aprobata de Ministerul Sanatatii care va poate ajuta la recresterea parului si oprirea calvitiei.

 

Minoxidilul 5% in tratamentul caderii parului la femei

 

Minoxidilul se comercializeaza la ora actula in 2 concentratii: 5% pentru barbati si 2% pentru femei. Cu toate acestea, unii experti sunt de parere ca solutia de 2% nu este destul de puternica si ca femeile pot avea rezultate mult mai bune utilizand solutia de de concentratie5%.

La aceasta concluzie au ajuns si cercetatorii implicati intr-un studiu efectuat pe 381 de femei si publicat in 2004 in Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie. Acest studiu, ce s-a intins pe o perioada de 48 de saptamani, a comparat solutia de minoxidil 5% cu cea de 2% si cu un placebo.Cu toate ca ambele solutii au crescut numarul de fire de par la numaratoare, doar minoxidilul in concentratie de 5% a imbunatatit semnificativ cresterea parului din perspectiva pacientelor.

Aceasta concluzie este impartasita si de doctorul Michael Reed, o somitate in domeniu, Profesor de dermatologie la Facultatea de Medicina din New York din cadrul Universitatii New York. Conform afirmatiilor acestuia solutia cu 2% minoxidil este mult prea slaba pentru tipul feminin de cadere a parului, el tratandu-si majoritatea pacientelor cu o solutie de concentratie 5%.

Ted Daly, medic dermatolog la clinicile Garden City Dermatology si la Nassau Community Medical Center din East Meadow recomanda si el pacientelor sale solutia de 5%, aprobata pentru barbati, deoarece este mult mai eficace ca cea de 2%, aprobata pentru femei.Motivul pentru care solutia cu 5% minoxidil nu este aprobata pentru femei,declara acesta, este ca la un numar foarte mic dintre acestea poate sa apara cresterea parului pe marginile fruntii.Dar atunci cand se intampla asta se intrerupe tratamentul cu solutie 5% si se trece pe solutia de 2% si problema dispare.

Minoxidil opreste caderea parului